27 tanuló, 26 nemzetiség egy osztályban, Londonban
2016. május 13. írta: Békési Kálmán oktatási blogja

27 tanuló, 26 nemzetiség egy osztályban, Londonban

Engem is meglepett: londoni osztályom 27 tanulója 26 eltérő nemzetiségi háttérrel rendelkezik.

ethnic_backgrounds_8h_20160511_153001.jpg

 

Ms E. migrációról, bevándorlásról beszélgetett az osztályommal.

Iskolánk kevert, bevándorló környéken található. A szomszédos kerületet (Southall) egyenesen "Kis Indiá"-nak, Little India-nak hívja a helyi köznyelv. Barna bőrű, turbános embereken, rikító színkavalkádon, fejkendős vagy száriba öltözött nőkön kívül (hinduk, muszlimok, szikhek) nemigen látni errefelé másokat.

Ms E. szemmel láthatóan hirtelen ötlettől vezérelve végigkérdezi a tanulókat, ki milyen nemzetiségű családból származik. Az eredmény számomra is döbbenetes:

Szíria, Libanon, Nigéria, Dánia, Skócia, Ukrajna, India, Anglia, Belgium, Pakisztán, Wales, Jamaika, Németország, Portugália, Görögország, Franciaország, Sri Lanka, Afganisztán, Banglades, Hollandia, Kanada, Albánia, Magyarország (ez én vagyok), Bulgária, Lengyelország, Románia és Írország (szívecskével: ez a tanárnő és egy tanuló). 27 tanuló, 26 nemzetiség. Valójában 27: ketten cigányok. Erről a hátterükről azonban csak nekem beszéltek, nyilvánosan nem tesznek róla említést.

Hry, a mindig magabiztos, okos srác összemegy a padban. Szinte bocsánatkérően mondja, amikor rá kerül a sor: "English". Körülpillant az osztályban és csendesen hozzáteszi: "I am English."

A gyerekek erős brit identitással rendelkeznek. 13 évesek. Kikérik maguknak, ha valaki a szüleik származásával azonosítja őket. Amikor a magyar kultúráról tanítottam két évfolyamot az "idegen nyelvek" hetén, magyar szokás szerint, elbüszkélkedtem néhány magyar feltalálóval. Bíró - golyóstoll. Mikrobarázdás hanglemez, ahogyan a hanglemezt ma ismerjük: Goldmark Péter Károly.

- Nahát, Sir, tényleg magyarok találták fel ezeket? - kérdezi Dan elgondolkodva. - És ott is éltek Magyarországon?

- Bíró, legjobb tudomásom szerint igen. GPK nem, ő Amerikába költözött fiatal korában.

- Akkor nem is volt magyar! - nem hagyom ennyiben - Dehogynem, Dan! Magyar volt az anyanyelve, Magyarországon született. Csak a jobb lehetőségek miatt elköltözött Amerikába. De ettől még magyar maradt.

Dan, az egyik a kevés angol közül, fölcsattan - Nem!!! Amerikai volt. A mi osztályunkból is sokan máshol születtek, de ettől még britek vagyunk! - Körülnézek az osztályban. Mindenki bólogat: Dan-nak igaza van.

- Hát nézzétek, mi magyarok erről máshogy gondolkodunk.

- És ő minek tartotta magát? - Dan nem adja föl. - Magyarnak vagy amerikainak?

- Őszintén: nem tudom.

- Visszaköltözött Magyarországra? - úgy tudom, nem. Talán... Témát váltunk.

--------

Témát váltok.

Jövő héten pénteken az angliai és a magyar pedagógusok tipikus negatív mondatait fogom összehasonlítani. Emlékszik ilyenre diák éveiből? Nap mint nap mondja őket pedagógusként? Kérem, hogy szánjon néhány percet az alábbi két kérdés megválaszolására!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesikalman.blog.hu/api/trackback/id/tr478712882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2016.05.13. 13:22:58

brutális. angliának meszeltek...

Sexual Harassment Panda 2016.05.13. 13:53:09

@$$$=$$$: most, hogy megalakult a londoni kalifàtus, csodàs lesz az biztos.

marczy 2016.05.13. 13:55:32

Ennek a Dan-nak is hibás a gondolkodása, mert úgy gondolkodik, hogy valaki vagy magyar, vagy brit, és kész.
Ha valaki valamely okból mindkét kultúrát jól ismeri, akkor lehet mindkettő egyszerre.
Ha valakit a politikum vagy a háború elüldözött, attól az illető kevésbé lesz magyar? Elég szép számmal vannak ilyen magyarok, és erről az angoloknak fogalmuk nincs. Az amerikaiaknak is csak annyiban, hogy az egyik legjobb bevándorló csoportot az 56-os magyarok adták. (Sokan közülük emellett zsidók is voltak.)
A gond az, hogy pont az ilyen emberek befolyásolják azokat, akik szerint az erdélyi magyar "román", és akik a külföldre szakadt hazánkfiát sem látják szívesen, ha beteszi a lábát Magyarországra.

Most őszintén: zsidó nincs az osztályban? Rendelkezhet erős, Izraelhez kötődő vallási-kulturális identitással, de emellett lehet brit is, ha ott nőtt fel és csak ott élt, de mindemellett ukrán is, ha mondjuk Lembergből üldözték el a (nagy)szüleit pl. a nácik, és még beszéli valamennyire a nyelvet.
De ha ugyanez a zsidó ember maga költözött Ukrajnából Angliába, attól még megmaradhat zsidónak.
"Ja, zsidó, az más..." - mondaná ez a fiú szerintem.
A külföldre szakadt magyar nem ugyanez az eset? Dehogynem...

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.05.13. 14:12:38

@$$$=$$$: @Sexual Harassment Panda: Vagy erősebb. Lásd még István király intelmei Imre herceghez: VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

2016.05.13. 14:13:50

Én úgy tudom, hogy erős magyar identitása volt Bírónak. De mesélj neki Széchenyiről, Lisztről....vagy hogy Teller, Wigber, Szilárd miért magyarul beszélgettek, miért magyarként haltak meg Amerikában....

2016.05.13. 14:23:37

Galamb József
A Ford máig használt márkafeliratát is ő rajzolta meg. Több alkalommal hazalátogatott Magyarországra, és előadásokat tartott a Magyar Mérnök és Építész Egyletben. Utoljára 1932-ben járt idehaza. A második világháború idején Ford ötletére hathengeres kiskocsit tervezett, amely 1942-ben készült el. Henry Ford megbecsülte tehetséges tervezőjét; Galamb évi fizetése 75 000 dollár volt - ennyit keresett az Egyesült Államok elnöke is.
Az 1940-es években a magyarországi politikai helyzet miatt már nem tarthatta családjával a kapcsolatot. Testvérei idehaza folyamatos zaklatásnak voltak kitéve,

Sexual Harassment Panda 2016.05.13. 15:01:26

@Rézfánfütyülő fűzangyal: ja persze.
Akkor költözz oda a sok nigger közè.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.13. 15:23:36

Ez meglehetősen szomorú. Amilyen hülyék az angolok, talán még büszkék is rá.

Békési Kálmán oktatási blogja · http://bekesikalman.blog.hu 2016.05.13. 16:16:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: A 13 éves briteket a T-modell nem köti le, a hanglemez és kazetta iránt viszont érdeklődnek - ezekre lehet építeni.

GaborP 2016.05.13. 16:43:56

@$$$=$$$: hahaha, Angliának meszeltek, miközben a teljesen homogén és nyelveket nem beszélő alig 10 millió, nemsokára csak 6 millió, amiből 5 millió nyugger magyar a lassan 8 millárdos bolygón kurvanagy fellendülésen megy keresztül. Hahahahahaha.

A srácoknak tejesen igaza van. A magyar gondolkozás 19. századi és feudális. Azért mert vki itt vagy ott született, ma már nem ad teljes identitást. A 21. században, amikor akárhol élhetsz, akárhova eljuthaszt órákon belül, az ad identitást, hogy hol élsz, milyen kultúrába illezkedsz be és minek érzed magad.

Ez a lista a jövő. Most még medöbbentő, holnap már csak fura lesz. Ötven év múlva értelmetlen lesz még a kérdést is feltenni, mert mindenki mindenhonnan lesz. És akkor talán végre béke lesz az országok és népek között örökre.

GTOnizuka 2016.05.14. 08:05:08

@GaborP:
Milyen kultúrába illeszkedik be szerinted az a népesség aki párhuzamos társadalmat alkot Kis-India néven a befogadó kultúra szívében?

Tanácsolom, hogy olvass statisztikákat (ha tudsz olvasni) a muszlim migránsok és ott született muszlimok welfare fogyasztásáról, bűnözési statisztikáiról, kultúrájáról, iskolázottságáról, esküvői szokásaikról, hogy hány százalékuk születik vérfertőző családok gyerekeként, hogy milyen értékekkel bírnak, hány százalékuk ölné meg a hitelhagyókat, vagy a házasságtörőket, vagy a melegeket, ésígytovább. Aztán gyere vissza és beszélgethetünk.

GaborP 2016.05.14. 14:43:46

@GTOnizuka: de honnan osztod ezt eszt ember? Vmi MOi kistelepukesrol iteled meg hogy mi a helyzet angliaban?

GaborP 2016.05.14. 20:33:22

@GTOnizuka: Gyerünk GTOnizuka. Lássuk honnan származik az a borzasztó nagy önbizalmad amivel általad szelektíven kiválogatott statisztikákra hivatkozva megmondod a tutit és lekezeled az embert. Nézegettem a többi hozzászólásodat is, az összes meglehetősen nagyképű és lekezelő. Lássuk mitől lettél hirtelen borasztó nagy London szakértő. De tudod mit, kezdem én: 15 éve élek Londonban. Cégvezető vagyok. Az egész várost ismerem. Három gyerekem született itt akiből már kettő iskolás. Itt az én állításom: neked fogalmad nincsen miről beszélsz, fogalmad sincs mit jelent az, hogy Kis-India. Szerintem nem tudsz felmutatni statisztikát az itt született muszlimok welfare fogyasztásáról, bűnözési statisztikájáról és egészen biztos vagyok, hogy semmilyen adatod nincsen arról, hogy "hány százaléka ölné meg a hitehagyottakat". Állítom továbbá, hogy ugyan te olvasni tudsz (velem szemben), de értelmezni és gondolkozni nem és a nyomorult MOi életed megértésének nehézségét, tisztán önazonosság biztosítás és pszihológaiai önvédelem miatt magyarázol be magadnak olyan baromságokat amiket soha nem tapasztaltál meg. A kommentedből egyértelműen látszik, hogy a hüllő agyad által generált félelmed felemésztette a szürkeállományodat és a racionalitást. Mutasd az adataidat nagyember. Ha meg nincsenek, akkor szerintem szerényedjél le és fogd fel amit írtam. A jövő az amikor mindenféle kutlúrájú, mindenféle bőrszínű és szokású emberek együtt élnek, szolidaritásban, békében egymás mellett. Ez akkor is így lesz, ha neked nem tetszik, akkor is ha meg kell várni, amíg az ilyen feudális gondolkozású, rémhírtejesztő, primitívek kihalnak, ha tetszik, ha nem, Alig várom már azt az időt. Egyébként meg a vezéred éppen most pippantott el már megint több száz milliárdot. Tudod hány ember haláláért felelős közvetve az oktatás és az egészségügy lerohastásával? Gondolkozzál ember.

Békési Kálmán oktatási blogja · http://bekesikalman.blog.hu 2016.05.14. 20:43:09

Kedves kommentelők! Kérlek, hogy véleményetek a másik ember sértegetése, megbántása nélkül, az ember tiszteletben tartásával fejtsétek ki. Köszönettel: a blog szerzője.

GaborP 2016.05.14. 20:46:48

@GTOnizuka: Tessék nagyokos: 12. oldal. Az arabokat errefelé az Ázsiaiknak mondják hivatalosan. Az összes népcsoport közül a legalacsonyabb a népességarányos letartóztatási ráta. A fehérek a 2. - 3. legnagyobb arányt képviselik népességarányosan. Kínaiak vezetnek. I bet you did not see this coming. Link: www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/269399/Race-and-cjs-2012.pdf

GaborP 2016.05.14. 20:50:43

Részemről elnézést. Nehezen emésztem meg amikor vki a mai maffia magyarországról fikázza felsőbbrendűen a rendszert.
süti beállítások módosítása