Gengszter-musical minden iskolában
2016. augusztus 12. írta: Békési Kálmán oktatási blogja

Gengszter-musical minden iskolában

Honnan indult Jodie Foster és Scott Baio pályafutása? Egykor gyerekfilm, ma tananyag a legtöbb angliai iskolában.

Idén 40 éves a Bugsy Malone: a gengszterfilm szving zenével, sok tánccal, kizárólag gyerek és kamasz szereplőkkel. A felnőttek is imádják: a világ nyugati felének leghíresebb gyerek-musical. Sir Alan Parker rendező és stábja 10 000 gyerek (!) meghallgatása után állította össze a mozi 200 fős szereplőgárdáját. Hivatalosan ugyan nem szerepel a nemzeti tantervben, mégis szinte minden iskolában megnézik és egészben vagy néhány jelenetben színre viszik 11-18 éves tanulók szereplésével.

A film fő karaktere és címadója Bugsy (Scott Baio). Valójában elképesztően erős karakterek, egyéniségek játszanak benne. Fat Sam (Kövér Sam) az éjszakai bár vezetője, maffiózó – egy pufók, az iskolában, a való életben kötekedő, verekedő, mindenkit irányítani akaró, pimasz kamasz volt. Nos, ezt a szerepet neki találták ki.

Az alábbi klipben Blousey (Florrie Dugger, Bugsey szerelme), Bugsy (Scott Baio), Fat Sam (John Cassisi) és Tallulah (Jodie Foster) látható. Blousey végre-valahára esélyt kap egy meghallgatásra Fat Sam bárjában, ahol Tallulah már befutott sztár.

Szerte Angliában (s talán egész Britanniában) az iskolák a hasonló korú tanulókkal megnézik a filmet s megtanulnak belőle rövidebb, hosszabb részeket. Zenével, tánccal foglalkozó iskolák a teljes darabot is műsorra szokták tűzni.

Fat Sam emberei, a Rossz Fiúk:

Jodie Foster:

A történet természetesen happy enddel végződik – de nem lövöm le a poént, azok kedvéért, akik esetleg a teljes filmet meg szeretnék nézni.

https://www.youtube.com/watch?v=NwMzhJW7IB4

https://www.youtube.com/watch?v=vzOjTzsIDCA

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesikalman.blog.hu/api/trackback/id/tr2110262504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása