Emigránsok zaklatása és angol járókelők
2016. július 01. írta: Békési Kálmán oktatási blogja

Emigránsok zaklatása és angol járókelők

Angol járókelők hajlamosak kiállni a nyilvánosan zaklatott emberek, csoportok mellett. Hogyan kezdődik mindez az iskolai nevelés során? Mit tanulnak bántalmazásról és bátorságról az iskolákban?

terry_freedman_bully_flickr_creative_commons.jpg

Terry Freedman: Bully. Flickr Creative Common

A Brexit kapcsán több hír is szólt emigránsokkal szemben elkövetett inzultusokról. Manchesterben egy tinédzser le akart szállítani egy színes bőrű utast a villamosról, majd lelocsolta sörrel. Az utasok közül többen, akik a megtámadott férfi körül álltak, felálltak, a támadó felé fordultak, „Szégyent hozol Angliára” – kiabálták felé néhányan és visszatartották a megtámadott férfit, hogy verekedésbe keveredjen a támadóival.

2013. május 23-án két őrült, vallási fanatikus fényes nappal megkéselt egy brit katonát az utcán. Három brit nő közbeavatkozott. Ketten a földön fekvő katonának próbáltak segíteni. A harmadik szóval tartotta a véres kezében kést szorongató gyilkost és a rendőrök kiérkezéséig próbálta meggyőzni, hogy tegye le a kést. Mindhárom nő véletlenül a helyszínen tartózkodó járókelő volt.

Egy facebook-barátom a napokban írta, hogy két ember közötti verekedésre lett figyelmes. Rajta kívül senki, a közelben álló ellenőr (tehát hatalommal felruházott személy) sem lépett fel a közösség nevében, arra hivatkozva, hogy a verekedés helyszíne „kívül esik a BKV területén”.

Hogyan járulnak hozzá az angliai iskolák az állampolgárok aktivitásához, kiállásához éles, kockázatos helyzetekben?

Tanévente nagyjából három teljes hetet szánunk, osztályfőnöki órák keretében, a bántalmazás témakörére. Előadások, beszélgetések, dramatizálás, szerepjátékok és egyéb változatos tevékenységek során a tanulók 11 éves kortól minden évben tanulják:

  • Mi számít bántalmazásnak (tanulók között),
  • Milyen szereplői vannak a bántalmazásnak,
  • Melyik szereplő mit tegyen a bántalmazás elkerülésére, bántalmazás közben illetve utána.

Az angliai oktatási minisztérium honlapja szerint a bántalmazás lehet fizikai, szóbeli vagy online. Bántalmazásnak számít többek között a csúfolódás, a fenyegetés, bármilyen nemzetiségi vagy vallási megkülönböztetés és a kiközösítés (!).

A bántalmazás szereplői a erőszaktevő (bully), az áldozat (victim) és mindazok, akik tanúi a bántalmazásnak.

Az angolok természetesen nem állnak meg az eset leírásánál, hanem pontos cselekvési tervvel, policyval rendelkeznek arról, hogy mit kell tenni. Nagyon röviden:

  • Megtanulni a harag menedzselését, hogy ne váljunk bántalmazóvá, vagy le tudjuk magunkat állítani,
  • Megvédeni magunkat „indokolható erővel” (reasonable force), ha bennünket bántalmaznak,
  • A jelenlévő tanúk kötelesek aktívan megelőzni, megakadályozni vagy, amilyen gyorsan lehet, jelenteni a bántalmazást.

Mindhárom szerepet gyakoroltatjuk, illetve ha mégis előfordul bántalmazás, akkor a szereplőkkel, tanítás után hosszabban az iskolában maradva, részletesen megbeszéljük, hogy mi történt, miért, ki és hogyan tudta volna megelőzni vagy megszakítani a bántalmazást.

Ez a tanulás azonban nemcsak órákon történik. Az angolok minden esetet, amikor egy tanulót más tanulóktól komoly sérelem ér, tanulási helyzetként fognak föl. Felhasználjuk arra az incidenseket, hogy a szereplők tanulhassanak a saját reakcióikról. Arról, mit tehetnének máshogy annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló konfliktus-helyzeteket.

Iskolai példa

Dav sírva rohan ki az osztályból – óra közben.

- Mi a baj, Dav? - Zokog.
- Pra. Állandóan csúfol és kinevet. Szándékosan páli nyelven beszél Os-szal, hogy ne értsem és közben rajtam nevetnek. Tessék, ezt írta tegnap – mutatja a telefonján a Messengert. Kölcsönös „fuck off”, you’re a wasteman és egyéb sértéseket vágnak egymáshoz szöveges üzenetekben. A legsúlyosabb: rajtad mindenki nevet az oszályban. Hülye vagy.
- Öngyilkos leszek – közli Dav elkeseredve.

Mr Sh, a line-director is megérkezik.
- Ki vett még részt ebben, Dav?
- Os.

Kihívjuk Os-t. Dav elővezeti, mi a baja.
- Én ebben nem vettem részt. Pra volt…
- S te ott voltál, amikor ezeket írta Dav-nak? – kérdezi Mr Sh.
- Én nem írtam neked semmi ilyesmit, mondd meg az igazat! – Os szeretne kikerülni a szorításból.
- Os, ott voltál, amikor Pra ezeket írta? – emeli fel a hangját Mr Sh.
- Igen.
- S mit mondtál neki?
- Hogy hagyja abba.
- Rendben. Kihívom Pra-t, s megkérdezzük. – Os kényelmetlenül toporog.
- Sir, nem mondtam neki, hogy hagyja abba.

Os már tudja, hova fut ki a beszélgetés az ő számára. Ami történt, azt a brit iskolákban cyber bullying-nak, internetes bántalmazásnak hívják.


Os jól tudja, hogy a bystander-t, a jelen lévő tanút vagy nézelődőt is bünteti az iskola, ha semmit nem tett a bántalmazás megelőzésére, a bántalmazás folyamatának megszakítására és utólagosan sem jelentette az esetet. Ő pedig ilyen „bystander” volt.

- Miért nem tettél semmit?
- Mert Dav is szokott olyanokat mondani…
- Úgy érted, hogy Pra jogosan állt bosszút? – Os nem fog ebből jól kijönni. Az angolok nem kedvelik a bosszúállást: ha valakit sérelem ért és nem tudta megvédeni magát, akkor jelentenie kell. Osztályfőnöknek, kedvenc tanárnak, igazgatónak – olyan hivatalos személynek az iskolán belül, akiben megbízik és aki elég hatalommal rendelkezik ahhoz, hogy menedzselje a problémát, vagy hivatalos eljárást kezdeményezhessen.
- Os, együtt voltál Pra-val, nem mondtad neki, hogy hagyja abba a durva üzenetek küldését. Igaz?
- Igaz.
- Talán még élvezted is, igaz?
- Nem… - mosolyog.
- Tehát igen. – Nem szól semmit, mosolyog.
- S azóta sem jelentetted, igaz?
- Igaz.
- Nos, akkor Pra-val együtt bent kell maradnotok az iskolában tanítás után. Várlak benneteket az irodámban 15:45-kor egy beszélgetésre. Legyetek pontosak. Addig beszélek a szüleitekkel telefonon.
- Yes, Sir. - Os megretten: a szülei nem fognak örülni a történetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesikalman.blog.hu/api/trackback/id/tr678857864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tristee 2016.07.01. 21:40:24

"Angol járókelők hajlamosak kiállni a nyilvánosan zaklatott emberek, csoportok mellett. "

Ebből meg éppen az ellenkezője derül ki:
www.hungliaonline.com/a-10-legrosszabb-kornyek-angliaban-2016-ban-amit-kerulj-el-ha-teheted/

Nyilván ezt személye és esete válogatja, hogy ki és mikor áll ki Angliában "nyilvánosan zaklatott emberek" mellett. Mindenesetre nem tartom valószínűnek, hogy egy bűnözőkkel fertőzött területen, vagy egy bűnbanda támadását látva Angliában sokan kockáztatnák az életüket vagy a testi épségüket egy mégoly lovagi gesztus okán. Ha akad is ellenpélda, ez a csekélyebb számú.

Békési Kálmán oktatási blogja · http://bekesikalman.blog.hu 2016.07.02. 00:19:31

@Tristee: a belinkelt oldal teljesen irreleváns, semmit nem ír bystander témában.
süti beállítások módosítása